Ruinerwold F 3031
Dijkhuizen 6, 7961 AK te Ruinerwold

Omschrijving

19e eeuwse boerderij met zijbaander. Het door geschoren linden overschaduwde dwarsgeplaatste voorhuis onder pannengedekte schilddak met twee hoekschoorstenen met bord is voorzien van deur met sierroosters en bovenlicht met snijraam, gevat in omlijsting met entablement, zesruitsschuifvensters, liggende zoldervensters en getraliede keldervensters; eenvoudige verkropte kroonlijst, goot op klossen, staafankers, plint.

Het gedeeltelijk met hout beschoten bedrijfsgedeelte, waarin opgenomen woonruimte, wordt gedekt door een deels pannen, deels rieten wolfdak en is uitgerust met opgeklampte en gepaneelde deuren met bovenlicht,- zesruitsschuifvensters, baander- en staldeuren en halfrondgesloten stalvensters met gietijzeren tracering; vlechtingen, staafankers.

Op het door een fraai 19e eeuws gietijzeren hek van de weg gescheiden gedeeltelijk met keitjes bestrate erf, staat aan de oostzijde een deels in hout, deels in metselwerk uitgevoerde schuur. Deze schuur is noord-zuid georiënteerd, heeft een rechthoekige plattegrond, een topgevel aan de noordzijde , een dakschild aan de zuidzijde en het dak is belegd met grijs gesmoorde pannen.