Meppel N 267
Kuipersdijkje 4, 7965 AC te Broekhuizen

Omschrijving

Mooi gelegen gedeeltelijk onderkelderde 18e-eeuwse (gedateerd 1792, voormalige) middenlangsdeel BOERDERIJ met teruggeplaatste zijbaander en hoekbaander, grotendeels opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten aan voorzijde afgewolfd schilddak met toef; schoorsteen; uilebord; staafankers; vlechtingen.

De voorgevel uitgerust met opgeklampte deur (waarvoor hardstenen optree) met 12-ruits bovenlicht; te weerszijden respectievelijk schuifraam met vast kalf en 12-ruits onder- en bovenraam, 9-ruitsraam en schuifraam met vast kalf met 12-ruits onder- en bovenraam, dito raam met 12-ruits onder- en 8-ruits bovenraam; op zolderhoogte vier rechthoekige vensters. De linkerzijgevel ter hoogte van het woongedeelte uitgerust met twee keldervensters met tralies, opgeklampte deur met 10-ruits bovenlicht, te weerszijden waarvan een schuifraam met vast kalf en 12-ruits onder- en bovenraam; het aan deze zijde grotendeels nog met hout beschoten bedrijfsgedeelte voorzien van opgeklampte deur en 9-ruitsraam en opgeklampte staldeuren en rechthoekige vensters; de rechterzijgevel is voor wat betreft het woongedeelte in detaillering enigszins aangepast; het versteende bedrijfsgedeelte is uitgerust met teruggeplaatste baanderdeuren, staldeur en opgeklampte deuren in de gedeeltelijk nog met hout beschoten hoekbaander; de achtergevel is blind en verstevigd door twee gemetselde steunbeertjes.

Het interieur bevat waardevolle interieur-onderdelen uit de bouwtijd, daaronder mooi bewerkte kast- en beddewanden met ingebouwde servieskast, betegelde wanden in wit met figurale en florale motieven, twee schouwen en een hoekkastje.

Mooi gelegen 18e-eeuwse middenlangsdeel boerderij (gedateerd 1792) met midden- en hoekbaander van belang wegens type, architectuurhistorische kwaliteiten en waardevolle interieur-onderdelen.