Schermer I 87
Noordervaart 17, 1841 JA te Stompetoren

Omschrijving

In oorsprong 17e-eeuwse, doch in de 19e eeuw ten dele gewijzigde, boerderij van het Noord-Hollandse stolptype onder deels met pannen en deels met riet gedekt stolpdak, met trapgevel aan de voorzijde en met onder zadeldak aangebouwd achterhuis, en genaamd "de Twaalf Apostelen". De van staafankers voorziene voorgevel heeft een witgeverfde plint, een vijftal zesruits-schuifvensters en in de trapgevel natuurstenen banden en afdeklijsten, jaartalstenen met opschrift Anno 1641, een negenruitsschuifvenster, een oeil-de-boeuf, een toppilaster met vaasvormige bekroning. De linkerzijgevel bevat bij het woongedeelte twee keldervensters en bij het bedrijfsgedeelte een houten beschot (gepotdekseld). De rechterzijgevel bezit in het woongedeelte een negenruits-schuifvenster en de ingang, en is bij het bedrijfsgedeelte en bij de achteraanbouw - in afwijking van de oorspronkelijke vormgeving - gecementeerd en van steunberen voorzien. In de achtergevel dubbele dwarsdeuren (NW-zijde); de gevel van de achteraanbouw vernieuwd. Te rechterzijde de vrijstaande 19e- vroeg 20e-eeuwse wagenschuur annex varkensstal, opgetrokken in baksteen, afgewisseld door gele siersteen-bogen, boven de - groengeverfde - deuren, vensters en luiken, onder pannen zadeldak tussen puntgevels met makelaars, en aan de oostzijde een lage, aangekapte aanbouw.

Boerderij en wagenschuur van eenvoudige doch harmonische architectuur en met voor de respectievelijke bouwperioden kenmerkende details, en vanuit dien hoofde van belang; stolpboerderij tevens van belang als een der oudste in de in 1635 drooggemaakte Schermerpolder gestichte boerderijen.