Vaart N.Z. 114, 9406 CN te Assen

Inleiding

De villa 'Rustica' is een in 1897 in een klassicistische neo-renaissance stijl gebouwd WOONHUIS. Het enigszins terugliggende, op de Vaart georienteerde huis valt op door de "strenge" façade en een geveldetaillering die afwijkt van die van de meeste laat-twintigste eeuwse woonhuizen.

Omschrijving.

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder een met bouletpannen gedekt, afgeknot schilddak. De drie traveeën brede symmetrische voorgevel met rondboog gevelopeningen heeft een gepleisterde plint en wordt verlevendigd door speklagen, een dunne cordonlijst en een gevelbeeindiging in de vorm van een verkropt, geprofileerd entablement met gootlijst op bewerkte klampen, die doorloopt over de beide zijgevels. De vensters zijn behangen met persiennes, hebben doorgetrokken onderdorpels en sluitstenen met (voor een deel nog aanwezig) vrouwekopje in de vensterbogen. Het middenrisaliet heeft een terugliggende ingangstravee met hardstenen stoep en een niet originele deur. Onder de parterrevensters bevinden zich gepleisterde casementen tussen staande, geprofileerde gevelaccenten. Deze staan ook onder de verdiepingsvensters, maar flankeren hier guirlandes in plaats van casementen. Het voorste dakschild bezit een bakstenen dakkapel met plat dak, vleugelstukken met voluten, een rondboogvenster en een smal entablement met de naam van het huis en een geprofileerde kroonlijst. De dakkapel wordt bekroond door een smeedijzeren versiering met de naam en het bouwjaar van het huis in een windvaan. De rechter zijgevel is voorzien van gietijzeren muurankers en heeft een niet oorspronkelijke indeling met gewijzigde en toegevoegde rechtgesloten gevelopeningen. Het huis heeft aan achterzijde een deels opnieuw opgetrokken verdiepingloze uitbouw onder plat dak. Het linker deel van de achtergevel is op de verdieping gepleisterd en voorzien van een nieuwe, uitpandige schoorsteenschacht, getoogde vensters en een nergens heen leidende deur. In het ongepleisterde rechter geveldeel staat op de begane grond een groot, niet oorspronkelijk venster met deur onder een zware latei. Het verdiepingsvenster staat onder een strek. De linker zijgevel is voorzien van een venster op de begane grond en een reeks gietijzeren muurankers.

Waardering

Het herenhuis is van architectuurhistorische waarde als karakteristiek voor de laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur van de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, tot het beschermd stadsgezicht behorende, voornamelijk negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve tevens ensemblewaarde.