Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
468931
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huis met de Vazen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 januari 1994
Kadaster deel/nr: 
5413/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Assen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Assen
X-Y coördinaat: 
233227 - 556998

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het van 1883 daterende WOONHUIS is gebouwd in opdracht van Heiko Westra, de eigenaar van de er destijds naast gelegen, in 1875 gebouwde zeepziederij. Het schuin op de Vaart georienteerde, op de helling van de stuwkade staande pand was bekend als het 'Huis met de Vazen' en is een van de vele waardevolle, voor de gegoede burgerij bestemde woonhuizen aan de Vaart. Het opvallende, in een eclectische stijl gebouwde huis is representatief voor de groeiende welvaart van de stad, die kan worden gerelateerd aan de snelle ontwikkeling van Assen in de negentiende eeuw. De aangebouwde moderne garage valt buiten de bescherming.

Omschrijving. Het verdiepingloze huis met souterrain aan achterzijde is opgetrokken vanuit een onregelmatige, zeszijdige plattegrond en staat onder een met gegolfde Friese pannen gedekt afgeknot schilddak. Het huis heeft een driezijdig, symmetrisch vooraanzicht met speklagen, entablement met casementen en gepleisterde plint aan een eveneens gepleisterde onderbouw met staande schijnvoegen. De licht risalerende middenpartij bevat de entree die bestaat uit een stoepje, paneel-vleugeldeur met stolpnaald, gebogen frontons en kalf met eierlijst onder rondboog bovenlicht met sluitsteen in een profiellijst. De entree heeft een gepleisterde omlijsting van gebosseerde blokken. Aan weerszijden staat een rondboogvenster met sluitsteen in de profiellijst rondom het bovenlicht. Het middelste geveldeel wordt beëindigd door een verkropt entablement met consoles, die een geprofileerde gootlijst ondersteunen. De grote, uit gepleisterde baksteen opgetrokken dakkapel bevat een rondboog bifora tussen gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen, die een entablement met gebogen fronton met bolbekroning dragen. Aan weerszijden van de dakkapel staat een attiek met op de hoeken in vazen staande obelisken. De linker en rechter gevelpartij zijn beide voorzien van getoogde, met persiennes behangen vensters onder segmentbogen met sluit- en aanzetstenen. De hellende zij(achter)gevels hebben getoogde gevelopeningen. De opgemetselde dakkapel boven deze gevel heeft een plat dak, getoogd tweelingvenster en een entablement. Tegen de rechter zijgevel (noordzijde) staat een smalle, ondiepe uitbouw met roosvenster.

Waardering

Het opvallende huis is een karakteristiek en vrij gaaf voorbeeld van voor de bouwtijd representatieve woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij en heeft derhalve architectuurhistorische waarde. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, tot het beschermde stadsgezicht behorende, grotendeels negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve tevens grote ensemblewaarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVaart N.Z.769406 CMAssen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AssenT1898

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18831883exactvervaardiging