Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468936
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82860/160
Kadastrale aanduiding
Assen S 1301
Vaart N.Z. 42, 9401 GN te Assen

Omschrijving

Inleiding

Het omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwde WOONHUIS is gebouwd in een aan het neo-klassicisme ontleende (empire)stijl. Het is een van de waardevolle, voor de gegoede burgerij gebouwde huizen aan de Vaart, die representatief zijn voor de groeiende welstand van vele Assenaren, die een gevolg is van de explosieve ontwikkeling van Assen in de negentiende eeuw.

Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft gepleisterde gevels en een verdieping onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De drie-assige voorgevel, die breder is dan het pand, is voorzien van een grijze plint, getoogde gevelopeningen met profiellijsten en doorgetrokken onderdorpels, alsmede een mezzanino met attiekverhoging. De entree betreft een eenvoudige paneeldeur onder een kalf met eierlijst en bovenlicht met smeedijzeren krulornament binnen een omlijsting van pilasters met opgevulde casementen en consoles die een geprofileerde segmentboog dragen. De vensters op de verdieping bezitten nog de originele zesruits schuiframen. De mezzanino heeft een liggend, getoogd venster en bevindt zich tussen een brede, geprofileerde cordonlijst en een eveneens geprofileerde kroonlijst. De smalle attiekbalustrade is voorzien van casementen. De stoep is geplaveid met keien achter een erfscheiding van conische stoeppalen, die deels nog zijn voorzien van een ketting. Beide zijgevels zijn gepleisterd, evenals de achtergevel, die onder meer is voorzien van een porte brisée op de verdieping.

Waardering

Het karakteristieke huis is een eenvoudig, doch mooi en gaaf voorbeeld van negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, voornamelijk negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het pand is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver