Vaart N.Z. 6, 9401 GM te Assen

Inleiding

Het WOONHUIS is ca. 1875 gebouwd in een vrij sobere, voor de bouwtijd karakteristieke eclectische bouwstijl. Het huis, met rechts een giet- en smeedijzeren HEKWERK, is een van de vele waardevolle, voor de gegoede burgerij gebouwde panden aan de Vaart en is representatief voor de snelle ontwikkeling van Assen en de groeiende welstand van vele Assenaren in de negentiende eeuw. Het huis vormt in visueel en architectonisch opzicht een eenheid met het pand Vaart NZ 10, dat waarschijnlijk tegelijkertijd is gebouwd, maar dat niet van rijkswege wordt beschermd.

Omschrijving. De hoofdvorm van het huis is opgetrokken in schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond. Het pand heeft een verdieping onder een met pannen gedekt, afgeknot schilddak met schoorsteenschachten op alle vier nokhoeken. De gevels worden beëindigd door een verkropt entablement en zijn voorzien van getoogde vensters (T-vensters op de verdieping). De vier traveeën brede voorgevel heeft een gepleisterde plint, een smalle cordonlijst en oorspronkelijk met persiennes behangen gevelopeningen met kuif op de profiellijsten. Het twee traveeen brede middenrisaliet heeft een op consoles rustend breed balkon met gietijzeren hekken tussen vierkante, houten hoekbalusters. Op het balkon komen twee porte brisees uit. Het brede, verkropte entablement heeft een uitkragende, geprofileerde kroonlijst. De rechter zijgevel bevat drie gevelopeningen zonder omlijsting onder strekken. Twee van deze vensters zijn voorzien van persiennes. De entree bestaat uit een paneel-vleugeldeur met gietijzeren raamijzers en gedeeld bovenlicht in een portiek met hardstenen stoep en deels met blanke tegels beklede wanden. Rechts van de entree staat een mogelijk toegevoegd, trapezoidevormig avant-corps van okergeel geschilderde, gepleisterde baksteen. Van de drie getoogde vensters hierin is nog een behangen met persiennes. Tegen de achtergevel, die is voorzien van getoogde gevelopeningen onder strekken en een dakgoot op klossen, staat een niet van belang zijnde verdiepingloze aanbouw met plat dak. De linker zijgevel is blind. Aan de straat rechts van het huis staat een waarschijnlijk door de Asser IJzer- en Metaalgieterij vervaardigd negentiende eeuws hek van smeed- en gietijzer tussen op hardstenen blokken staande, gecanneleerde gietijzeren balusters.

Waardering

Het karakteristieke huis (met hekwerk) is een gaaf voorbeeld van voor de bouwtijd representatieve woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen.