Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468941
Complexnummer
468938 - Noorderbegraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82859/93
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Assen I 13761
Assen, Noorderbegraafplaats a.d. Kerkhofslaan

Omschrijving

Inleiding

GRAFMONUMENT, opgericht in 1872 voor de in dat jaar overleden Catharina Maria van Bulderen en de reeds in 1860 overleden Gerard Pieter Tetrode. Het monument ligt direct voor het grafmonument van de familie Brumsteede dat eveneens is beschermd, op het achterste noordelijke perk van de uit 1822 daterende Noorderbegraafplaats (die overigens niet van rijkswege wordt beschermd). Het gietijzeren monument is een product van de Asser IJzer- en Metaalgieterij en een van de meest opvallende ijzeren graftekens op deze begraafplaats.

Omschrijving.

Het gietijzeren monument is samengesteld uit een vierkante piedestal met bredere voet en octogonale zuil, die staat op een door hekwerk omgeven hardstenen onderbouw met tot grafstenen verwerkte hellende vlakken van hardsteen. Het hekwerk bestaat uit gecanneleerde balusters met knopbekroning op de hoeken en neogotische hekken met maaswerk. De overlijdensdatum van Maria van Bulderen staat aan de voorkant van de piedestal aangegeven in een met profiellijst omrand paneel, de overlijdensdatum van Gerard Pieter Tetrode staat vermeld aan de achterzijde. De zijkanten zijn voorzien van spaarvelden, waarvan een is ingevuld met het restant van een lauwerkrans.

Waardering

Het grafmonument van de familie Van Bulderen is in de eerste plaats van cultuurhistorisch belang als typische uiting van de negentiende-eeuwse grafcultuur in Nederland. Een dergelijke in ijzer uitgevoerd, rijk versierd en aan de bouwstijl van de tijd van ontstaan refererend grafmonument voor de betere stand is bovendien vrij schaars geworden, waardoor het zeldzaamheidswaarde heeft. Het is tevens van belang als onmisbaar onderdeel van de oude negentiende-eeuwse aanleg van de Noorderbegraafplaats, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. Het monument is tevens onderdeel van het beschermd stadsgezicht Assen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 468938. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1872
1872
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing