Vaart Z.Z. 23 B, 9401 GG te Assen
Vaart Z.Z. 25, 9401 GG te Assen

Inleiding

In 1800 werd het op dit perceel staande WOONHUIS met koetshuis bewoond door mr. Petrus Hofstede, de latere gouverneur van Drenthe. Het huis was in 1832 in gebruik bij de eerste in Drenthe gevestigde chirurg dr. Amshoff. Het huidige aanzien van het huis is het resultaat van een omstreeks 1875 uitgevoerde verbouwing in een eclectische stijl. Het huis is sterk verwant aan de panden Vaart ZZ 25a;27;29 alsmede de nummers 42 en 46 aan de noordzijde van de Vaart. Het pand behoort tot de vele grotendeels negentiende en vroeg twintigste eeuwse woonhuizen voor de gegoede burger aan de Vaart, die getuigen van de toenemende welstand van vele Assenaren als gevolg van de explosieve groei van Assen in die periode.

Omschrijving. Het huis heeft gepleisterde gevels, een verdieping en een mezzanino met attiek onder een plat en een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met flauw hellende dakschilden. Het vooraanzicht is in grote lijnen symmetrisch met een twee traveeën breed middenrisaliet met grijze plint, hoeklisenen met casementen en schijnvoegen. De vensters in voor- en zijkant van het risaliet, zowel als de vensters in de terugliggende zijtraveeen zijn getoogd en voorzien van bovenramen met loden strips, een profiellijst en doorgetrokken onderdorpels. De lisenen worden beëindigd door een tandlijst aan de geprofileerde kroonlijst, die doorloopt over de zijkanten van het risaliet en de zijtraveeen. Het risaliet heeft een mezzanino met getoogde blinde vensters en een geprofileerde kroonlijst op het attiek. De linker travee is voorzien van een paneel-vleugeldeur met gietijzeren raamijzers, gecanneleerde stolpnaald, geprofileerd kalf en getoogd, met glas-in-lood ingevuld bovenlicht binnen een geprofileerde omlijsting, die door middel van kleine consoles is verbonden met de segmentboogvormige kroonlijst. De rechter travee (waarschijnlijk het voormalige koetshuis) is voorzien van een openslaande dubbele inrijdeur onder een getoogd bovenlicht binnen een omlijsting als rondom de vensters. De rechter zijgevel is voorzien van een getoogd blind venster op de verdieping en een rechtgesloten entree. Het achterste, ongepleisterde deel van het huis heeft een plat dak en is waarschijnlijk toegevoegd. In de linker zijgevel bevindt zich een eveneens rechtgesloten entree, maar met zijlicht, een hoger geplaatst venster (traplicht) en een uitpandige schoorsteenschacht. De zijgevels worden beëindigd door een kroonlijst met tandlijst. Aan de achterzijde staat een uitbouw met lagere aanbouw, beide voorzien van een plat dak.

Waardering

Het karakteristieke huis heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gave negentiende eeuwse voorgevel en als voorbeeld van representatieve woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle, grotendeels negentiende een vroeg twintigste eeuwse bebouwing aan de Vaart en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.