Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
468970
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 januari 1994
Kadaster deel/nr: 
5413/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Assen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Assen
X-Y coördinaat: 
233721 - 556736

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het van omstreeks 1830 daterende, vrijstaande WOONHUIS heeft de kenmerken van een sobere variant van de neo-klassicistische woonhuisarchitectuur en behoort tot de oudste panden aan de Nassaulaan. Het terugliggende huis, dat wordt vergezeld van een negentiende eeuws aangebouwd KOETSHUIS, maakt deel uit van de waardevolle negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing in het stadsdeel dat bekend was als de "paleizenbuurt" en deel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht. Het huis is gesitueerd aan de rand van de vroeg negentiende eeuwse stad. Bescherming geldt zowel voor het woonhuis (met uitzondering van de latere aanbouw) als voor het koetshuis en het giet- en smeedijzeren hekwerk aan voorzijde.

Omschrijving.

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft verdiepingloze gedeelten onder met hollandse pannen gedekte, afgeknotte schilddaken aan weerszijden van een hoger opgaande middenpartij met een met dezelfde pannen gedekt zadel-/schilddak. De vijf-assige, symmetrische voorgevel is voorzien van licht getoogde vensteropeningen onder strekken, gepleisterde plint, hoeklisenen en een onderbroken entablement met geprofileerde kroonlijst. De middenpartij heeft een tweede bouwlaag met gepleisterde zijgevels en een frontonbekroning met geprofileerde lijst, schouders en een rond oeil de boeuf in het gepleisterde tympaan. De entree is voorzien van een brede paneeldeur met pseudo-stolpnaald en een breed kalf met eierlijst onder rechtgesloten bovenlicht. De brede, gepleisterde omlijsting heeft een blokverdeling en op basementen staande pilasters die een entablement met geprofileerde kroonlijst dragen. De rechter zijgevel is gewijzigd en voorzien van een groot, niet oorspronkelijk venster. Het huis heeft aan de achterzijde een breed houten balkon, waarop twee porte brisees onder strekken uitkomen. De grote vensterpartij links is niet origineel, evenals de dakkapel in het dakschild erboven. Onder het balkon staat een grote gevelopening met openslaande tuindeuren. Links van het pand staat een groot, aangebouwd koetshuis onder schilddak. Aan de kant van de Beilerstraat is het koetshuis voorzien van rechtgesloten inrijdeuren met een kruisraam in het bovenlicht, een rondboogvenster met roedenverdeling en staafankers. De vensters aan Nassaulaanzijde zijn licht getoogd. De voortuin van het huis heeft aan de weg een erfscheiding in de vorm van hekken van smeed- en gietijzer. Links tegen het huis, tussen voortuin en koetshuis, staat een hoog, gebogen hek van smeed- en gietijzer. Rechts tegen het huis staat een hek tussen de voor- en de achtertuin.

Waardering

Het karakteristieke, nog in redelijk gave staat verkerende huis is een goed voorbeeld van vroeg-negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur. Het beeldbepalende pand, het aangebouwde koetshuis en de ijzeren erfscheiding vormen een belangrijk ensemble tussen de overwegend negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij in de "paleizenbuurt" en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het geheel ligt in het beschermd stadsgezicht.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDr. Nassaulaan19401 HJAssen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AssenI14154

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18301830globaalvervaardiging