Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
468981
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 januari 1994
Kadaster deel/nr: 
5413/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Assen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Assen
X-Y coördinaat: 
233585 - 556630

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Omstreeks 1875 gebouwd WOONHUIS met de stijlkenmerken van het eclecticisme. De vrijstaande villa is een van de waardevolle, voor de gegoede burgerij bestemde, voornamelijk laat negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse panden in de "paleizenbuurt", een belangrijk gedeelte van het beschermd stadsgezicht Assen.

Omschrijving.

Het vrijstaande pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft een verdieping onder een met platte Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak met overkapte, gepleisterde schoorsteenschachten op alle vier nokhoeken. De gepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, een grijs geschilderde plint. hoeklisenen met casementen en een verkropt entablement met geprofileerde gootlijst op gesneden klampen. De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel bevat gevelopeningen (T-vensters op de verdieping) met afgeronde bovenhoeken binnen een profiellijst met kuif. In de risalerende middentravee bevindt zich de entree, die is samengesteld uit een hardstenen stoep en paneel-vleugeldeuren onder kalf met eierlijst en bovenlicht. De porte brisée hierboven komt uit op een balkon met een balustrade van gietijzer tussen houten hoekbalusters met gietijzeren bekroningen. Het balkon heeft aan de onderkant een decoratieve lampbevestiging van stucwerk en steunt op plastisch versierde consoles. Rechts van de entree bevindt zich nog de oorspronkelijke, in marmer uitgevoerde brievenbus. De rechter zijgevel is ook voorzien van hoeklisenen en telt per bouwlaag twee, boven elkaar staande vensters als in de voorgevel, met daartussen (op de verdieping) een kleiner rechtgesloten venster zonder omlijsting. Aan de achterzijde zijn de gevelopeningen rechtgesloten. Hier tegenaan staat een uit gepleisterde baksteen opgetrokken, mogelijk later toegevoegde uitbouw met afgesnoten hoek en een nieuwe muur van schone baksteen onder een met tuiles du nord gedekt, afgeknot schilddak. De houten dakkapel aan achterzijde is eveneens toegevoegd. De linker zijgevel is per bouwlaag voorzien van drie vensters als in de voorgevel. De twee voorste vensters hierin zijn voorzien van een kuif, het derde venster niet.

Waardering

Het karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als een gaaf voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Het is een beeldbepalend pand in een deel van de stad, waarin veel waardevolle laat negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse representatieve woonhuizen voor de gegoede burgerij zijn geconcentreerd. Als onderdeel van deze bebouwing heeft het derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan der Feltzpark29401 HMAssen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AssenI3499

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751875globaalvervaardiging