Bakenessergracht 33, 2011 JS te Haarlem
Kokstraat 11, 2011 JN te Haarlem

Omschrijving

In oorsprong 17e-eeuws WOONHUIS met voor- en achterhuis, elk met verdieping onder pannen schilddak; het voorhuis met 19e-eeuwse voorgevel en op de verdieping van het achterhuis de vroegere schuilkerk van de Oud-Katholieke gemeente. Het in baksteen op een natuurstenen plint opgetrokken voorhuis bezit een 19e-eeuwse lijstgevel met puilijst; links de ingang met dubbele paneeldeuren en rechts twee T-vensters, evenals het bovenlicht getoogd en voorzien van een sluitsteen en van gestucte banden tussen de muurdammen; op de verdieping een drietal T-vensters, evenals de benedenvensters voorzien van een gestucte band ter verbinding van de vensterbanken. Het muurwerk van de zijgevels vertoont nog 17e-eeuwse bouwsporen. Inwendig resteren nog balken en sleutelstukken uit de bouwtijd, alsmede schuifvensters met kleine roedenverdeling. Het vanaf de Kokstraat mede toegankelijke achterhuis heeft een deels gepleisterde korte eindgevel en terzijde de uitbouw met toegangsportaal naar de schuilkerk, bekroond door een fronton. Inwendig resteert op de verdieping de door een houten tongewelf overdekte ruimte van de schuilkerk (sinds 1779 genaamd SS. Anna en Maria en sinds 1937 buiten gebruik gesteld). Aan de korte tuinzijde rondom een galerij met balustrade, verlicht door een derde reeks vensters boven de overige vensters in het achterhuis. Aan de tegenovergelegen korte zijde resteert nog de marmeren altaar-omlijsting. Woonhuis met voor- en achterhuis en schuilkerk, en met waardevolle bouwhistorische onderdelen van belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)