Houthem C 2159
Bij Joseph Corneli Allée 1 REST, 6301 KK te Valkenburg

Omschrijving

De grafkelder bevindt zich links van de thans in gebruik zijnde hoofdingang van de in 1725 gebouwde zaalkerk. De kelder bestaat uit een bakstenen bouwwerk van een bouwlaag op rechthoekige grondslag met een topgevel aan de voorzijde en daarop een zadeldak, en aan beide zijden lagere lessenaarsda- ken; de daken zijn met lood bekleed. De kelder is voorzien van een natuurstenen bordes van drie treden, om het bordes is een ijzeren hekwerk geplaatst.

De toegang tot de kelder bevindt zich in de voorgevel van het gebouwtje; de ingang wordt gevormd door een rondbogige muuropening (zonder deur); als ornamenten zijn aangebracht lofwerk, dat de rondboog omvat, en een klimmend boogfries langs de daklijst, beide ornamenten zijn uitgevoerd in natuursteen. Achter de rondboog volgen drie treden omlaag naar een door kruisribben overwelfde vierkante ruimte in het midden, die links en rechts uitloopt in een door een rondboog aan de bovenzijde afgesloten ondiepe arm; tegen de achterwand een reliëf in rondboogomlijsting met driepas, met aan beide zijden een halfzuil met basement en Composiet kapiteel; het reliëf verbeeldt een menselijke figuur met gevouwen handen en in een lang gewaad gehuld, die door twee engelen ten hemel wordt gedragen, terwijl een derde engel in het midden boven deze groep zweeft; aan de voet van dit reliëf is een marmeren doodskist geplaatst met de inscriptie Corneli 1877 (Albert Corneli overleed 20 januari 1877 in Menton en werd hier bijgezet); uit de literatuur blijkt dat diverse leden van deze familie (en hun rechtsopvolgers de baronnen de Selys) in deze kelder zijn bijgezet; in de beide armen zijn door vierdeling nissen gecreeerd, die met natuurstenen platen (zonder inscriptie) zijn afgesloten; de linker wand is gedeeltelijk open gemaakt, ervoor staat een loden grafkist met een onbekend familiewapen.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkelder