Beilerstraat 10, 9401 PK te Assen

Inleiding

Het ca. 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de kenmerken van de neo- renaissance en de art nouveau en is daarmee een typische vertegenwoordiger van een overgangsstijl. Het pand bevindt zich in een stadsdeel dat wordt gekenmerkt door veel laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse woonhuizen voor de gegoede burgerij en behoort tot de panden die getuigen van de welstand van vele Assenaren, voortkomend uit de explosive groei van de stad in de negentiende eeuw. De bescherming geldt voor de vroeg-twintigste eeuwse hoofdvorm en de bijbehorende uitbouw.

Omschrijving.

Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder een met geglazuurde platte Friese pannen gedekt afgeknot schilddak. De symmetrische, vijfassige voorgevel heeft een gepleisterde plint, cordonlijst, hoeklisenen met basement, entablement en getoogde, met persiennes behangen vensters onder hanekammen van verblendsteen. In het hoger opgaande middenrisalietbevindt zich een getoogd portiek met hanekam en een originele art nouveau vleugeldeur met smeedijzeren raamijzers, deels gecanneleerde stolpnaald en getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van deze ingangstravee loopt een uitgemetselde, steensbrede band van verblendsteen met kraagstuk. Deze loopt over in houten consoles met gestileerde plantemotieven die een balkon dragen met geprofileerde voetplaat en smeedijzeren hekken tussen houten balusters. Op het balkon komt een porte brisée met getoogd bovenlicht uit. De bakstenen opbouw betreft een tuitgeveltje dat eveneens is voorzien van een in een spaarveld geplaatst getoogd venster tussen gepleisterde vleugelstukken, segmentboog boven latei, geprofileerde deklijst en uitgemetselde tuit. Aan weerszijden van de kraagstukken loopt het van gecanneleerde klampen voorziene entablement met geprofileerde gootlijst. In de rechter zijgevel staat slechts een getoogd T-venster op de verdieping. De achtergevel is voorzien van getoogde, met persiennes behangen porte brisees die uitkomen op een niet originele aanbouw. De houten dakkapel is wel negentiende eeuws en heeft een geprofileerde kroonlijst en zinken wangen. De uit de bouwtijd van het huis daterende verdiepingloze uitbouw met zadeldak is onder meer voorzien van twee gietijzeren roosvensters. In de linker zijgevel staan op diverse hoogtes geplaatste getoogde vensters met persiennes en een eveneens getoogd venstertje met diefijzers. De klampen ontbreken aan de entablementen van de achter- en de zijgevels.

Waardering

Het vrij gave pand is representatief voor de woonhuisarchitectuur van rond de eeuwwisseling en is als zodanig van architectuurhistorisch belang. Het beeldpalende pand maakt deel uit van de waardevolle laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Beilerstraat en heeft derhalve ook ensemblewaarde. Het huis is tevens onderdeel van het beschermde stadsgezicht Assen.