469330 - Johan Willem Friso Kazerne
Balkenweg 3 D, 9405 CC te Assen

Inleiding

BUREEL annex GYMNASTIEKGEBOUW. Het op het terrein van de Johan Willem Friso kazerne gelegen pand is gebouwd omstreeks 1910 en staat op de oorspronkelijke middenas van het kazerneterrein, tussen en achter de kazernegebouwen de 'Wilhelmina' en de 'Emma' en in het verlengde van de schildwachthuisjes, die oorspronkelijk de hoofdentree tot het kazerneterrein markeerden. Het gebouw wordt gekenmerkt door een vrij sobere vormgeving en verwijst door het gebruik van geblokte lisenen naar de overigens rijker versierde kazernegebouwen 'Wilhelmina', 'Emma' en 'Hendrik'.

Omschrijving.

De rechthoekige hoofvolume is opgetrokken in donkere baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder met bouletpannen gedekte afgeknotte schilddaken. De symmetrisch ingedeelde gevels bezitten hardstenen plinten, hoeklisenen (met blokverdeling op de begane grond) geprofileerde gootlijsten en getoogde zesruitsvensters voorzien van hardstenen onderdorpels en aanzet- en sluitstenen in segmentbogen in de eerste en in strekken in de tweede bouwlaag. De acht traveeën brede voorgevel heeft een hoger opgaande middenpartij met een derde bouwlaag onder afgeknot schilddak, waarin twee rechtgesloten vensters staan. De cordonlijst is van Bentheimer zandsteen. In de linker travee staat een niet- originele deur met bovenlicht. Het venster in de rechter, per bouwlaag slechts een venster tellende zijgevel, is laag geplaatst. De bouwdelen aan de achterzijde hebben platte daken. De vensters in de vijf-assige achtergevel zijn op de begane grond getoogd en voorzien van verblendstenen segmentbogen. De verdieping is later toegevoegd, evenals de verdiepingloze delen aan weerszijden. De drie vensters per bouwlaag in de linker zijgevel zijn als die in de voorgevel.

Waardering

Gezien vanaf de Vaart heeft het karakteristieke pand vooral ensemblewaarde door de centrale situering in de oorspronkelijke middenas van het kazerneterrein en het feit dat de architectonische vormgeving de architectuur van de kazernegebouwen versterkt. Voorts is het gebouw een beeldbepalend onderdeel van het kazernecomplex en is het van belang voor de culturele en de sociaal-economische geschiedenis van Assen als garnizoensstad. Het maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Bureelgebouw