469330 - Johan Willem Friso Kazerne
Assen, BY Witterstraat 126

Inleiding

De HEKKEN en de bijbehorende SCHILDWACHTHUISJES zijn waarschijnlijk in 1893 met de bouw van de 'Wilhelmina' geplaatst voor het kazerneterrein van de Johan Willem Frisokazerne. De schildwachthuisjes zijn vervaardigd in de stijl van de Italiaanse renaissance en vormen de hoofdentree van het terrein dat aan Vaartzijde is omheind met ijzeren hekken, die staan tussen bakstenen hekpijlers.

Omschrijving.

De twee vierkante schildwachthuisjes zijn opgetrokken in baksteen en zijn bekleed met gebouchardeerde hardstenen platen. De zich verjongende huisjes hebben een rondboog opening met sluitsteen en gepleisterde binnenwanden, die zijn voorzien van schijnvoegen. De schildwachthuisjes worden aan alle vier zijden beëindigd door een fronton met op de 'viering' een smeedijzeren versiering, de overblijfselen van de lantaarns die oospronkelijk de huisjes bekroonden. De over de gehele breedte van het terrein lopende hekken zijn van smeed- en gietijzer en staan tussen vierkante hekpijlers van baksteen met hardstenen basementen, speklagen en koppen met frontons (voor een deel met smeedijzeren bekroningen) van Bentheimer zandsteen. De hekspijlen zijn bekroond met speerpunten aan de kop van een goedendag (morgenster). De vierkante ijzeren staanders staan op natuurstenen blokken en dragen gietijzeren schildjes met de Nederlandse leeuw. De rechter bakstenen hekpijler wijkt enigszins af van de overige omdat de natuurstenen delen hier bestaan uit gepleisterde baksteen.

Waardering

De schildwachthuisjes en de hekken zijn vrij gave en zeldzame objecten met zowel architectuur- als cultuurhistorische waarde. Deze zeer karakteristieke kazerneonderdelen zijn bovendien van belang voor de geschiedenis van Assen als garnizoensstad en hebben grote ensemblewaarde, omdat ze integraal deel uitmaken van de kazerne en de daarbij gehorende bijzondere bebouwing.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Renaissance