Oostersingel 25, 9401 JZ te Assen

Inleiding

Het ca. 1885 gebouwde WOONHUIS (met erfscheiding) bezit de karakteristieken die zo typerend zijn voor de electische woonhuisarchitectuur met kenmerken van de neo-renaissance. Het herenhuis maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. Omschrijving

Het huis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en telt een souterrain en twee bouwlagen onder een met platte Friese pannen gedekt afgeknot schilddak. De gevels zijn verlevendigd met gele baksteen en pleisterwerk. De gevelopeningen zijn getoogd en voorzien van afgeschuinde dagkanten. De voorgevel heeft een hoge hardstenen plint, een driezijdige erker met schuine zijden en kroonlijst links van de entree en twee vensters rechts ervan. De in het midden van de gevel geplaatste entreepartij bestaat uit een hardstenen vijftraps stoep met gemetselde zijmuurtjes en een portiek met marmeren brievenbus en originele paneel-vleugeldeur met gietijzeren raamijzers onder bewerkt kalf met eierlijst en bovenlicht. De gevel wordt geleed door een cordonlijst. De T-vensters op de verdieping zijn iets minder hoog en op het erkerplat (met niet originele ijzeren borstwering) komen twee porte brisees uit. Alle gevelopeningen in de voorgevel en beide zijgevels hebben getoogde bovenramen onder strekse bogen met sluit- en aanzetstenen van gele baksteen. De middentravee wordt evenals de hoeken geaccentueerd door zware gepleisterde pilasters, die geblokt zijn op de begane grond en op de verdieping zijn voorzien van casementen. De voor- en de zijgevels worden beëindigd door een gekornist entablement. Boven de middentravee staat op de kroonlijst een originele houten dakkapel met voluten aan de vleugelstukken, een getoogd openslaand venster, met zink beklede wangen, een geprofileerde kroonlijst en een gebogen fronton. Tegen de rechter zijgevel staat een detonerende, aangebouwde serre en op de verdieping bevindt zich een rondboognis met profiellijst, tussen porte brisees met niet origineel Frans balkonnetje. De achtergevel is voorzien van een gepleisterde plint, getoogde vensters onder segmentbogen, porte brisees boven bakstenen stoepjes en een brede, niet origineel dakkapel in het dakschild. De linker zijgevel is grotendeels verdwenen achter de muren van het buurpand. Het nog zichtbare muurdeel bevat per bouwlaag een getoogd venster als in de achtergevel en een klein, deels in het hoofdgestel stekend, liggend venstertje. De originele dakkapel met plat dak in het linker dakschild is wat eenvoudiger van uitvoering dan die aan voorzijde. In de gepleisterde plint zijn getoogde venstertjes geplaatst achter een halfronde koekoek. De erfscheiding aan de voorkant van het huis wordt gevormd door kettingen tussen zware gietijzeren balusters. Waardering

Het karakteristieke, nog gave pand (met erfscheiding) is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur. Het beeldbepalende huis staat in een stadsdeel waarin veel waardevolle bebouwing is geconcentreerd en heeft ensemblewaarde als waardevol onderdeel van de bebouwing in het beschermd stadsgezicht Assen.