Gedempte Singel 2, 9401 JP te Assen
Gedempte Singel 4, 9401 JP te Assen

Inleiding

Laat 19e-eeuws(e) WINKEL- annex WOONHUIS in eclectische neo-renaissance stijl. Winkels gingen zich in de loop van de negentiende eeuw steeds meer onderscheiden van de woonhuizen en werden door hun dikwijls representatieve, soms door bekende architecten ontworpen winkelpuien steeds meer het visitekaartje van de winkelier. Daardoor waren ze echter ook sterk aan mode onderhevig, waardoor er relatief weinig negentiende eeuwse winkelpuien in oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Winkelpuien zijn dan ook dikwijls jonger dan de rest van het gebouw waarvan ze deel uitmaken. Dit gebouw is een van de zeldzame winkels met woonverdieping waarvan zowel de winkelpui als de woonverdieping vrijwel onaangetast zijn en nog een architectonische eenheid vormen. Omschrijving

Het op een hoek staande, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder een samengesteld, met bouletpannen gedekt afgeknot schilddak en een kleiner plat dak. De rijk versierde gevels hebben op de begane grond geprofileerde gepleisterde plinten, korfboogvensters met sluitstenen in de geprofileerde bogen, die staan op pilasters met renaissancistische decoratiemotieven en zwikken met lineaire versieringen. De overhoekse ingangstravee heeft een gewijzigde entree onder een fraaie, rechthoekige houten erker. Deze steunt op consoles met vergulde leeuwekoppen en maskarons en is voorzien van rondboogvensters met sluitstuk tussen gecanneleerde hoekpilasters met kinderkopjes in de composietkapitelen, een onderrand met diamantkoppen en zwikken met profielomlijsting aan weerszijden van het sluitstuk in de boog. De erker wordt beëindigd door een entablement met een vergulde roset en uitkragende kroonlijst. De gevelpartijen aan weerszijden van de erker zijn voorzien van gecanneleerde pilasters die identiek zijn aan die van de erker. De gevels worden beëindigd door een entablement met in de friezen in reliëf uitgevoerde festoenen tussen consoles die de uitkragende geprofileerde gootlijst ondersteunen. Boven de linker travee van de gevel aan de Gedempte Singel is de kap verrijkt met een met zinken schalien gedekt, afgeknot tentdak met profiellijst en rond raampje in een zinken dakvenster met vergulde saterkop. Op de erker staat een houten torentje met rondboogvensters, waarop een met zinken imitatieschubben gedekt helmdak. Deze Welse helm wordt bekroond door een eveneens houten, octogonale lantaarn met hoge, uivormige bol met steile spits. De buitenste travee van de gevel aan de Nieuwe Huizen heeft een extra verdieping onder plat dak met entablement met kroonlijst, die wordt ondersteund door consoles. De vensters in deze opbouw zijn rechtgesloten tussen pilasters met Ionische kapitelen. De rechter zijgevel is blind en wordt slechts verlevendigd door de entablementen van verdieping en bovenbouw. In de vlakke linker zijgevel bevinden zich enkele rechtgesloten gevelopeningen en een dakkapel met eenvoudig, op ijzeren schoren steunend balkon, dat het entablement in tweeën deelt. Waardering

Het karakteristieke pand heeft architectuurhistorische waarde als een mooi en gaaf voorbeeld van laat negentiende eeuwse winkel- /woonhuisarchitectuur in een typische laat negentiende eeuwse bouwstijl. Het zorgvuldig vormgegeven, beeldbepalende pand heeft vanwege zijn representatieve karakter en de situering op een belangrijke locatie tevens stedebouwkundige en ensemblewaarde.