Assen S 741
Nieuwe Huizen 8, 9401 JT te Assen

Inleiding

Midden negentiende eeuws WINKEL/WOONHUIS (drogisterij) in sobere eclectische stijl met winkelpui uit 1862 Woning met Drogisterij annex woning uit omstreeks 1864. Winkels gingen zich in de loop van de negentiende eeuw steeds meer onderscheiden van de woonhuizen en werden door hun dikwijls representatieve, soms door bekende architecten ontworpen winkelpuien steeds meer het visitekaartje van de winkelier. Daardoor waren ze echter ook sterk aan mode onderhevig, waardoor er relatief weinig negentiende eeuwse winkelpuien in oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Winkelpuien zijn dan ook vaak jonger dan de rest van het gebouw waarvan ze deel uitmaken. De winkelpui van deze drogisterij dateert van 1864 en is destijds gebouwd voor drogist J.A. Steenmeijer. Anno 1992 heeft het pand nog steeds de oorspronkelijke functie van drogisterij met woonverdieping. Het is een goed voorbeeld van een winkelpui, die qua vormgeving nauwelijks aansluit bij de in een sobere eclectische stijl uitgevoerde lijstgevel van de woonverdieping erboven, maar die daar toch een interessante combinatie mee vormt. Omschrijving

Het ca. 1860 gebouwde pand met gepleisterde lijstgevel is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft een verdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De symmetrische voorgevel van gepleisterde baksteen met schijnvoegen bezit een gave negentiende eeuwse winkelpui. De symmetrische pui heeft een entree met een vleugeldeur met rondboog deurramen en reliefversieringen in de zwikken onder bovenlicht en geprofileerd kalf, waaraan een gaper is bevestigd. De brede deurposten zijn vormgegeven als pilasters met smalle casementen en kapitelen. De etalages aan weerszijden hebben een gepleisterde plint en T-vensters met liggende ellipsboog en reliefversiering in de zwikken. Voor de buitenste muurdammen staan twee op uitkragende basementen rustende houten kolommen, die een zwaar entablement met kroonlijst dragen. Het INTERIEUR bevat ook nog de originele inpandige etalagekasten met de gebrandschilderde afbeelding van een vijzel in de glas-in-lood ramen. De woonverdieping is drie-assig met brede terracotta kuiven op de rechtgesloten T-schuifvensters. De lijstgevel heeft boven het entablement een iets smallere, gesloten attiekbekroning met roosvenster. De linker zijgevel is geraapt en de goot wordt ondersteund door klossen. De rechter zijgevel is van schone, handgevormde baksteen en heeft bakgoten op klossen. Het pand heeft een lagere aanbouw aan achterzijde. Waardering

Het karakteristieke pand is van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als een mooi en gaaf voorbeeld van een negentiende eeuws winkel/woonhuis. Een gave winkelpui uit deze periode is bovendien zeldzaam, vooral als de winkel nog steeds de oorspronkelijke functie (drogisterij) bezit. Het pand heeft bovendien ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van een gesloten straatwand en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht.