Assen Q 759
Hoofdvaartsweg 162, 9406 XE te Assen

Inleiding

De omstreeks 1860 gebouwde BOERDERIJ is van het krimpen-type met langsdeel. Van dergelijke akkerbouwboerderijen staan nog enkele aan de Hoofdvaartsweg, maar dit exemplaar heeft dankzij de hoog opgaande voorsprong en de monumentale kap de meeste allure en is derhalve zeer representatief voor het type. Hoewel de boerderij geen agrarische functie meer heeft is de oorspronkelijke hoofdvorm gehandhaafd en is ook nog een deel van de originele erfbeplanting aanwezig. Het oorspronkelijk links naast de boerderij staande bakhuis is in de jaren tachtig gesloopt.

Omschrijving

De boerderij heeft een woonhuisgedeelte met een avant-corps met verdieping en een met riet gedekt zadel-/schilddak met aan de achterzijde een uilebord. De kap heeft aan de voorzijde geschulpte windveren met pijnappels aan de hangende hoekstijlen. De boerderij is opgetrokken in een in staand verband gemetselde schone baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft aan de voorzijde een hoog opgaand avant-corps met staafankers, drie rechtgesloten zesruitsvensters onder strek op de begane grond, twee rondboogvensters met vorktracering en bovenraamomlijsting op de verdieping en een rond, eveneens omlijst oeil de boeuf op de zolderverdieping. Het linker parterrevenster behoorde bij een opkamer, waarvan ook het kelderraam met rechtgesloten, getralied venster onder rollaag nog aanwezig is. Dit staat in de zijgevel van de voorsprong, onder een blind rechtgesloten venster met strek. Het verdiepingsvenster hierboven is waarschijnlijk niet oorspronkelijk. De rechterzijde van dit bouwdeel heeft op de begane grond een venster als in de voorgevel en op de verdieping een klein venster onder rollaag. In de terugliggende gevelpartij rechts van het risaliet staan niet- originele baanderdeuren onder korfboog met sluit- en aanzetstenen. De rechter zijgevel behoort geheel bij het bedrijfsgedeelte met doorrit en is voorzien van staafankers en rechtgesloten vensters met tralies onder rollaag. De achtergevel is geheel vernieuwd en voorzien van rechtgesloten baanderdeuren. Het gedeelte links van de voorste deur inde linker zijgevel is ooit ook vernieuwd en is voorzien van een gepleisterde plint en een niet oorspronkelijke gevelindeling. Loodrecht op het oorspronkelijke, voorste gedeelte van deze zijgevel (deel uitmakend van het woongedeelte) staat een muur met deur, die oorspronkelijk was verbonden met het afgebroken bakhuis, waarvan nog slechts een muurrestant over is. De twee vensters aan de voorzijde, links van het avant-corps zijn als de overige vensters op de begane grond. De kap van het bedrijfsgedeelte is een gangbare sporenkap op ankerbalkgebinten.

Waardering

De karakteristieke boerderij is ondanks enkele wijzigingen van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een in deze vorm niet zo veel voorkomend boerderijtype. Het heeft tevens landschappelijke waarde en is van belang als schakel in de ontwikkeling van de landelijke bouwkunst in de provincie Drenthe.