Asserstraat 136, 9336 TB te Huis ter Heide

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd in 1886 op de plaats van een uit 1777 daterende voorganger die door brand werd verwoest. De afwijkende vormgeving heeft te maken met de vroegere dubbelfunctie van cafe en boerderij. De doorrit, met inrijdeur in zuidelijke en noordelijke gevel, was bereikbaar vanaf de openbare weg, wat nog steeds duidelijk valt af te lezen aan het tracé van de Asserstraat en de bermbeplanting met eiken van de vroegere openbare weg. De bijgebouwen vallen wegens te weinig monumentale waarden buiten de bescherming.

Omschrijving

Wat betreft materiaalgebruik en detaillering traditioneel gebouwd pand; opvallende kenmerken zijn de L-vormige plattegrond en de doorrit. Het uit baksteen opgetrokken woonhuis wordt gedekt door een met oudhollandse pannen belegd zadeldak met aan oostelijke zijde een geschulpte windveer; twee schoorstenen met kappen; gietijzeren goten. De gevels voorzien van lichtgetoogde ramen met kalf; in de zuidgevel entree met in bovenlicht levensboom; in de noordgevel kelderraam met diefijzers; in de oostelijke topgevel getoogde vierruits schuiframen. Het uit baksteen opgetrokken schuurgedeelte gedekt door een driezijdig rieten wolfdak met uileborden met ruitvormige roedeverdeling; doorrit met inrijdeuren, aan noordzijde met gebogen bovendorpel en aan zuidzijde met dito bovendorpel en ruitvormige roedeverdeling in bovenlicht; zuidgevel schuur met drie gietijzeren rondvensters, staldeuren, staafankers en vlechtingen. Waardering

Boerderij, voorheen met cafe, van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang; tevens van belang wegens regionale zeldzaamheid qua type en oorspronkelijke functie

restauratie