Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
469375
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82864/35
Kadastrale aanduiding
Norg V 875
Asserstraat 89, 9335 TA te Zuidvelde

Omschrijving

Inleiding

BOERDERIJ met kameelrug. Op deze plaats werd in 1660 al een boerderij gesticht door de familie Pelinck. Het woonhuis was toen georienteerd op de Reeweg. Het huidige woonhuis is georienteerd op de Brink en dateert van rond 1850. Het bijzondere van deze boerderij is de oplopende noklijn die aan de rug van een kameel doet denken. De boerderij behoort daarmee tot het voor de provincie Drenthe zeldzame kameelrug-type. Het erf is ten dele met veldkeien bestraat. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming.

De boerderij ligt in het aan te wijzen dorpsgezicht Zuidvelde (thans in procedure).

Omschrijving

Haaks op de weg gelegen, in eenvoudige, traditionele trant gebouwde boerderij onder met riet gedekt zadeldak met schild aan achterzijde; sterk oplopende noklijn. Het woonhuis is opgetrokken uit baksteen; T-ramen; topgevel met vlechtingen, jaartalankers, staafankers en zolderramen; zuidelijke zijgevel met tandlijst; entree met bovenlicht. De inrijdeur van de schuur is scheef ingezet en uitgerust met loopdeur en vierruits raam. De lage schuurgevels zijn in de loop der jaren vernieuwd.

Waardering

Boerderij met kameelrug en ten dele met veldkeien bestraat erf van architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang; tevens van belang wegens regionale zeldzaamheid qua type.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
restauratie
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing