Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
469376
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82864/32
Kadastrale aanduiding
Norg V 193
Hoofdweg 14, 9337 PA te Westervelde

Omschrijving

Inleiding

TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen op een kleine brink. Dit type, gebouwd in 1921 en ontworpen door de bedrijfsbouwkundige in typische Interbellum-architectuur, komt in Drenthe vaker voor. Dit exemplaar wordt echter vanwege de ligging in het te beschermen dorpsgezicht Westervelde (thans in procedure) als kenmerkende representant beschermd.

Omschrijving

In lichte en donkere baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje gedekt door een met Tuile du Nord-pannen belegd zadeldak. Enigszins taps toelopende plint van baksteen; opbouw met sober decoratief metselwerk in zijgevel en topgevels; smeedijzeren sierankers en gekoppelde ventilatieroosters in topgevel. Noordgevel met dubbel opgeklampte deuren met geheng; oostgevel met plaatijzeren deur met geheng en aan weerskanten smalle vensters met glastegels onder een latei; zuidgevel met gekoppelde vensters met glastegels. De overstekende kap rust op gekoppelde korbelen op klossen.

Waardering

Transformatorhuis van architectuurhistorisch, typologisch, infrastructureel en stedebouwkundig belang; tevens van belang als kenmerkend en gaaf exemplaar dat is gelegen in het beschermd dorpsgezicht Westervelde (thans in procedure).

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing