Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
469383
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82863/60
Kadastrale aanduiding
Norg X 380
Hoofdstraat 62, 9342 PD te Een

Omschrijving

Inleiding

SCHOOLGEBOUW uit 1877, gelegen aan een oude zandweg en omgeven door een beukenhaag en enkele eiken. Het gebouw is nu als woning/atelier in gebruik.

De achter de school gelegen bijschuur is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Sober maar verzorgd functioneel vormgegeven schoolgebouw op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken met pannen belegd zadeldak; voorste dakschild met geglazuurde platte Friese pan; schoorsteen; gietijzeren goten op smeedijzeren klossen; geschulpte windveer. De gevelopbouw wordt bepaald door een plint in ongeverfde blokbepleistering, hoekpilasters, natuurstenen vensterbanken; staafankers. Voorgevel met acht lokaalvensters met originele roedeverdeling (T-vensters met drieruits-benedenlicht en achtruits-bovenlicht); per lokaal twee openslaande ramen. Oostgevel met drie gietijzeren rondboogramen met tracering en rondvenster in top. Portalen in achter-aanbouw met daarin opgeklampte dubbele deuren met gietijzeren ventilatierooster. Achtergevel met aangebouwde gang en toiletgroepen; onder meer negenruits-schuiframen; gietijzeren ventilatieroosters.

Waardering

Schoolgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en typologisch belang, alsook van belang als gaaf en voor de provincie Drenthe zeldzaam exemplaar.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1877
1877
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing