Brink 14, 9331 AB te Norg

Inleiding

Statig en karakteristiek gelegen WOONHUIS, deel uitmakend van een voormalige boerderij van het 'landherentype'. Het woonhuis is gebouwd in 1938 in opdracht van de familie Pelinck na afbraak van twee oudere woonhuizen. Het ontwerp, dat refereert aan de neo-classicistische vormentaal, is van de Groninger architecten J. Kuiler en L. Drewes. Het geheel is omgeven door een ruime tuin met oprijlaan en enkele oude bomen; aansluitend ligt een tot wandelpark ingericht ouder terrein met onder meer verwilderde houtwallen.

Het in aanleg oudere maar gewijzigde schuurgedeelte wordt wegens te weinig monumentale kwaliteiten niet van rijkswege beschermd.

Omschrijving

Het twee bouwlagen tellende uit baksteen opgetrokken woonhuis is gepleisterd en wordt gedekt door een met pannen belegd schilddak ; geprofileerde daklijst; dakkapellen in de zijschilden. De door stalen zesruitsramen symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt benadrukt door een fronton met gietijzeren rondvenster en heeft een entree met zijlichten en omlijsting. Aan zuidelijke zijde aangebouwde serre met eenvoudige van pleisterwerk voorziene borstwering voor het balkon (terras met dito balustrade).

Waardering

Woongedeelte van een voormalige boerderij van het 'landherentype', ondanks de geringe monumentale waarden van het schuurgedeelte, van architectuurhistorisch, typologisch, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang.