Langeloërweg 44, 9331 VB te Norg

Inleiding

Vrijstaand WOONHUIS, ontworpen in 1936 door J. Krook uit Dalen voor burgemeester J. Tonckens. Bij het huis, dat een goed voorbeeld is van Interbellum-architectuur behoort een eenvoudige maar evenwichtige tuinaanleg met contemporain hekwerk en oprijlaan. Als bijzonderheid kan worden vermeld dat het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter is gebruikt als commandopost.

Omschrijving

Deels onderkelderd woonhuis, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een samengesteld schilddak met ruim overstek; zinken goot; schoorsteen. Ramen met stalen kozijnen; aan de oostkant een halfronde erker waarboven het plat, bestaande uit een gewapend betonnen plat met eenvoudige ijzeren borstwering. Boogvormige plaatijzeren tweeledige inrijdeur met geheng. Langs de openbare weg een in dezelfde trant uitgevoerd hekwerk.

Waardering

Woonhuis van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en typologisch belang. Tevens van belang wegens gaafheid.