Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
469396
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82863/95
Kadastrale aanduiding
Norg C 2951
Langeloërweg 56, 9331 VB te Norg

Omschrijving

Inleiding

In de bossen gelegen in 1933 gebouwd vakantiehuis naar ontwerp van architect E. Rozema uit Appingedam. Oorspronkelijk bedoeld als vakantiewoning maar nu permanent bewoond. Het gebouw is een goed voorbeeld van expressieve op de Amsterdamse School-stijl geinspireerde architectuur.

Omschrijving

Deels onderkelderd flesvormig gebouw met basement van gesinterde baksteen, houten wanden en aan zuidzijde overstekende rieten kap met schoorsteen. De kleurstelling van de kozijnen in rood met zacht geel is nog oorspronkelijk. Entree en glas-in-lood raam (ten behoeve van het trappenhuis) aan oostzijde. Aan de zuidkant wordt de overhellende kapconstructie geaccentueerd door zware houten liggers met schoren. Aan westelijke zijde ligt een zonneterras met geglazuurde tegels en een ommuring met glazen windscherm.

Waardering

Vakantiehuis van architectuurhistorisch en algemeen cultuurhistorisch belang (namelijk als representant van de ontwikkelingen in de recreatieve sector); het gebouw is gaaf (met inbegrip van de oorspronkelijke uitwendige kleurstelling) en is qua type voor de provincie Drenthe zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Recreatiehuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver