Hoofdweg 116, 9341 BK te Veenhuizen

Inleiding

Op een ruim eigen terrein gelegen VERENIGINGSGEBOUW bestaande uit conciergewoning, zalen, vergaderruimte en bibliotheek, gebouwd in 1920-1922 in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van S. Wijn. Bestemd voor werknemers van het gevangeniswezen. In 1992-1993 is op de plaats van de voormalige kegelbaan een in bijpassende stijl vormgegeven platte aanbouw gekomen die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, in sobere en functionele stijl gebouwd. Vrijstaand; hoofdvorm met twee bouwlagen en kap. Eerste bouwlaag in baksteen, tweede bouwlaag gepleisterde gevel. Gedekt door een met pannen belegd samengesteld schilddak, dakkapel; geprofileerde goot op klossen. Symmetrische hoofdvorm met risaliserende middenpartij; hoofdentree geaccentueerd door een op gemetselde kolommen rustend balkon. Basement en kapiteel van de kolommen alsmede de stoeptreden van natuursteen. Dubbel openslaande toegangsdeur; begane grond met gekoppeld en van kalf voorziene 8- ruits ramen. Verdieping met balkon met gemetselde borstwering, drievoudig gekoppeld (van stijl en kalf voorzien) 10-ruits raam, aan weerskanten openslaande deuren met gekoppelde 4-ruits bovenlichten; in de terugliggende gevelvelden zijn gekoppelde 10-ruits ramen geplaatst. Zij- en achtergevels zijn in niet symmetrisch ingedeeld en hebben voornamelijk oorspronkelijke vensters van diverse afmetingen. Zo heeft de achterzijde, geleed door spaarvelden, enkele grote ramen (voor de zaal) voorzien van stijlen, kalf en roedeverdeling. De linker zijgevel heeft scheef achter de hoofdmassa een gedeelte met twee bouwlagen en plat ten behoeve van de conciergewoning.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf en voor Veenhuizen uniek.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Verenigingsgebouw