Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
469406
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/155
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Norg N 4228
Hoofdweg 120, 9341 BL te Veenhuizen

Omschrijving

Inleiding

SYNAGOGE, gebouwd in 1839 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Rond 1900 verbouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie volgens ontwerp van W.C. Metzelaar en van de naam 'Hoofdkantoor Directie' voorzien. Van belang zijn tevens de erfaanleg met klinkerbestrating en de beplanting met leilinden. Rond 1960 is het gebouw uitgebreid met een houten aanbouw. Het interieur is niet meer oorspronkelijk.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen sober vormgegeven bakstenen gebouw op rechthoekige grondslag met aan de achterzijde kleine, eveneens bakstenen haakse aanbouw; zadeldak met wolfseinden belegd met pannen; eenvoudige goot op klossen en windveren. Het rechtergedeelte onderscheidt zich door 6-ruits schuiframen die minder hoog zijn dan de 6-ruitsschuifvensters met ontlastingsboog (metselmozaïek). In dit gedeelte zit een paneeldeur met bovenlicht. In de kopse gevel zit een rondlicht.

Waardering

De synagoge is typerend voor het verzorgingsniveau van de Rijkswerkinrichting (in casu de kerkelijke verscheidenheid) en als zodanig een essentieel en wat betreft oorspronkelijke functionele samenhang een uniek onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Voorts is het gebouw van architectonisch, typologisch en stedenbouwkundig belang.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Synagoge

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1839
1839
exact
verbouwing
1900
1900
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing