Hoofdweg 122, 9341 BL te Veenhuizen

Inleiding

WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd als woning van de koetsier. Het ontwerp is van J.F. Metzelaar. Bijgebouw en aanbouw aan achterzijde vallen buiten bescherming.

Omschrijving

Haaks op de weg gelegen, sober maar met aandacht voor ambachtelijke details gebouwd woonhuis, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen; windveren en eenvoudige goot. Verbreding naar achteren (rond 1950 opnieuw opgemetseld, maar zonder gele banden). Opbouw met trasraam, geel gemetselde banden en een profiellijst met medaillonversiering. Symmetrische voorgevel met samengestelde 6-ruitsramen met gebogen bovendorpel en hanekam, getoogd verdiepingsraam in topgevel. Zijgevels met getoogde 6- ruitsramen. Toegangsdeur in westelijke zijgevel.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Metselaer, J.F. ; Noord-Holland