Utrecht A 2894
Van Asch van Wijckskade 28, 3512 VS te Utrecht
Van Asch van Wijckskade 30, 3512 VS te Utrecht

v.m. Fysiologisch Laboratorium.

Geheel gepleisterd, blokvormig pand, onderkelderd, met bel-etage en verdieping onder flauwhellend, met pannen gedekt schilddak, blijkens de door F.C. Donders gelegde steen met inscriptie gebouwd in 1866, uitgevoerd in eclectische trant.

De voorgevel bevat gebundelde veelhoekige pilonen op de hoeken waarin colonnet en een enkele bij de middenpartij, beneden een hardstenen plint, te weerszijden van de ingangspartij zes reeksen van drie gekoppelde rondboogvensters met colonnetten, en boven zes reeksen van twee gekoppelde rondboogvormig afgesloten achtruitsvensters met colonnetten, in fantasiespaarnissen; de centrale ingangspartij met keperboogvormig afgesloten deuren met geprofileerde omlijsting op consoles gedragen balcon en rondboogvormig afgesloten deuren en dito nissen met gebeeldhouwde sokkels te weerszijden, bekroond door een rechtafgesloten topstuk met afgeknotte vijfzijdige hoekpilonen; tussen de verdiepingen fantasiefriezen met hetzelfde motief als het balconhek, en bovenlangs cassettenfriezen en rechte, geprofileerde en gekorniste lijst. De linkerzijgevel in dezelfde trant.

De achtergevel eveneens, doch afwijkend in de vensterpartijen: beneden zes reeksen van telkens twee gekoppelde rondboogvensters en naast de risalerende middenpartij drie, bovenrondboogvormig afgesloten zesruitsvensters, van afwisselende omlijstingsvormen voorzien van tweemaal gekoppeld. Tussen de verdiepingen verdiepte velden met tondo-motief en bovenlangs eveneens, met toegevoegd een rondboogfries; de risalerende middenpartij voorts voorzien van een keperboogvormig afgesloten tuindeur met stoep en bekroond met eenzelfde topstuk als aan de voorzijde. Pand van opmerkelijke eclectische architectuur, van belang wegens architectuur-historische waarde en uit oogpunt van de ontwikkeling van de wetenschap.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Instructielaboratorium