Hoofdweg 142, 9341 BL te Veenhuizen

Inleiding

WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en ontworpen door J.F. Metzelaar. Uitbreiding en bijgebouwen vallen buiten bescherming.

Omschrijving

Haaks op de weg gelegen, sober en met aandacht voor ambachtelijke details gebouwd woonhuis, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen; windveren en eenvoudige goot. Verbreding naar achteren. Opbouw met trasraam, geel gemetselde banden en een profiellijst met medaillonversiering. Symmetrische voorgevel met samengestelde 6-ruitsramen met gebogen bovendorpel en hanenkam, getoogd verdiepingsraam in topgevel. Zijgevels met getoogde 6-ruitsramen. Toegangsdeur met bovenlicht in westelijke zijgevel. Oostgevel met getoogd kelderraam en verdiepingsraam.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedenbouwkundig van belang. Gaaf.

Metselaer, J.F. ; Noord-Holland