Hoofdweg 144, 9341 BL te Veenhuizen
Hoofdweg 146, 9341 BL te Veenhuizen

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1904 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor beambten van de zuivelfabriek. Ontwerp, afwijkend woningtype IV, van W.C. Metzelaar.

Omschrijving

Sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis. Het in baksteen opgetrokken gebouw heeft voor de helft een aan een zijde doorgetrokken zadeldak, de andere helft heeft een schilddak; pannen en windveren. Schoorsteen in voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. Lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nod de aanzet van een 8-ruits verdeling) en twee 4-ruitssteekramen en een eenvoudig dakkapel. Portaal onder lessenaarsdak; opgeklampte deur met lichtgetoogde 2-ruits bovenlicht. Het rechter woonhuis heeft een platte aanbouw als portaal.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf en voor Veenhuizen qua type uniek.

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS