Hoofdweg 150, 9341 BM te Veenhuizen

Inleiding

WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd voor de apotheker. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. Naamsaanduiding verdwenen. Tuininrichting gewijzigd door aanleg terras.

Omschrijving

Sober en functioneel maar met aandacht voor ambachtelijke details gebouwd vrijstaand woonhuis met verdieping, gepleisterde bakstenen opbouw met gemetselde banden en gedekt door een zadeldak met pannen. Windveren en eenvoudig geprofileerde goot. Indeling bepaald door lichtgetoogde 6-ruits schuiframen (deels gewijzigd) met persiennes en verdiepingsvensters; natuurstenen vensterbanken met daaronder gemetselde blokken. Entree in zijgevel. Twee kleinere zoldervensters in de topgevels. Aanbouw met plat aan noordzijde.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS