Hoofdweg 162, 9341 BM te Veenhuizen
Hoofdweg 164, 9341 BM te Veenhuizen

Inleiding

DUBBELE SLUISWACHTERSWONING, gebouwd rond 1880 in opdracht van Rijkswaterstaat en gelegen tegenover het eveneens beschermde schutsluiscomplex Sluis II.

Omschrijving

Eenvoudig en functioneel gebouwd dubbel woonhuis opgetrokken uit (deels gepleisterde) baksteen en gedekt door een schilddak met pan; nokschoorstenen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met risaliserende opbouw en verkropte kroonlijst, 6-ruits ramen met gebogen bovendorpel; deuren (in het midden) met bovenlicht. Voorgevel en gedeelte zijgevels met witte blokbepleistering. In het voorste schild een in baksteen opgetrokken dakkapel met 4-ruitsschuiframen. Het achterhuis heeft onder meer gietijzeren ramen (halfvensters); gele steen ter accentuering.

Waardering

Essentieel en karakteristiek onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Voorts typologisch en stedebouwkundig van belang (vooral in relatie met het schutsluiscomplex Sluis II).

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)