Hoofdweg 28, 9341 BH te Veenhuizen
Hoofdweg 30, 9341 BH te Veenhuizen

Inleiding

Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor onder anderen de onderwijzer. Ontwerp, woningtype IV, van W.C. Metzelaar. De naam Opvoeding staat symmetrisch in de voorgevel.

Omschrijving

Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4- ruits steekramen. Portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf.

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS