Hoofdweg 47, 9341 BG te Veenhuizen

Inleiding

WOONHUIS vermoedelijk rond 1875 gebouwd voor de rijksveldwachter in opdracht van het Ministerie van Justitie. In 1905 verbouwd waarschijnlijk volgens woningtype II. Ontwerp W.C. Metzelaar. De aanbouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Evenwijdig aan de Kolonievaart gelegen, sober en functioneel gebouwd woonhuis opgetrokken in baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren; topschoorstenen; houten dakkapel met frontonachtige opbouw. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt geleed door een deur met 2-ruits bovenlicht en lichtgetoogde 6- ruitsschuif ramen met luiken. De gevels zijn uitgevoerd in blokbepleistering. In de linker zijgevel een openslaand 6-ruits raam; staafankers. De rechter zijgevel met klein 4-ruits raam. Achtergevel met 6-ruits schuiframen.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS