Hoofdweg 53, 9341 BG te Veenhuizen

Inleiding

WOONHUIS gebouwd rond 1900 voor de schaapherder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype II, van W.C. Metzelaar. Oorspronkelijk stond bij de woning een schaapskooi. De woning ligt aan de zuidzijde van het kanaal.

Omschrijving

Aan de zuidzijde van de Kolonievaart gelegen, sober en functioneel gebouwd woonhuis opgetrokken in baksteen en gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren; topschoorstenen; houten dakkapel met frontonachtige opbouw. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt geleed door een deur met 2-ruits bovenlicht en lichtgetoogde 6-ruitsschuif ramen met luiken. De gevels zijn uitgevoerd in blokbepleistering. De linker zijgevel met openslaand 6-ruits raam; staafankers. De rechter zijgevel met klein 4-ruits raam. Achtergevel met onder meer 6 ruits schuiframen.

Waardering

Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf.

Metzelaar, J.F. ; Conversie MRS