Vaals H 854
Vaals H 861
Vaals H 305
Rarenderstraat 63 a, 6291 NC te Vaals
Rarenderstraat 65, 6291 NC te Vaals
Rarenderstraat 67, 6291 NC te Vaals

Omschrijving

Binnen het beschermde dorpsgezicht Raren gelegen, deels 18e, deels 19e eeuwse VAKWERK-BOERDERIJ met lage verdieping, op L-vormige plattegrond en onder met blauwe Hollandse pannen gedekt omlopend zadeldak, en een losse 19e eeuwse vakwerkschuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak.

De vakwerkgevels van de boerderij - vakken gevuld met leem - zijn boven de ten dele zwart geverfde voet van breuksteen geheel witgeschilderd.

In de NO-gevel (voorgevel) twee kleine 2-ruits ramen met luik, twee staldeuren en twee stalraampjes op de begane grond en twee raampjes en een hooiluik op de verdieping.

In de ZO-gevel twee 4-ruits ramen, een deur met 4-ruits bovenlicht en een stalraam op de begane grond en vier raampjes op de verdieping.

Los op het erf aan de ZW-zijde de 19e eeuwse vakwerkschuur met boven de voet van breuksteen geheel witgeschilderde gevels (vakken gevuld met leem) en in de NO-gevel een staldeur en een venster op de begane grond en een hooiluik in de geveltop.

Vanwege de constructie, de hoofdvorm, de bescheiden gevelopeningen en de samenhang met Rarenderstraat 63 en het omringende beschermde dorpsgezicht is deze boerderij met losse schuur een goed en representatief voorbeeld van 18e/19e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.