Vaals F 225
Rott 36, 6294 NM te Vijlen

Omschrijving

Vermoedelijk 18e eeuws VAKWERKHUIS op rechthoekige plattegrond, met lage verdieping, onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak (nok I straat) met schild aan de Z-zijde, met aanbouw onder lessenaardak tegen de Z-gevel en met los bakhuis onder twee met Hollandse pannen gedekte zadeldakjes (nokken I straat) aan de O-zijde.

De vakwerkgevels van woonhuis en bakhuis hebben ten dele met leem, ten dele met baksteen gevulde vakken en zijn - bij het woonhuis boven de zwart geverfde stenen voet - geheel witgeschilderd.

De N-gevel van het woonhuis is tot ca. twee meter hoogte voorzien van een klamp in schoon metselwerk en daarboven bekleed met hout, en heeft op de begane grond en de verdieping een venster.

In de O-gevel van het woonhuis een deur met 4-ruits bovenlicht en op de begane grond en de verdieping twee 6-ruits vensters.

Vanwege de constructie, de hoofdvorm, de situering en de gaafheid is dit huis met los bakhuis een goed en representatief voorbeeld van 18e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)