Stede Broec C 5140
Stede Broec C 5139
Stede Broec C 3856
Zuiderdijk 5, 1611 MC te Bovenkarspel
Zuiderdijk 7, 1611 MC te Bovenkarspel
Zuiderdijk 9, 1611 MC te Bovenkarspel

Omschrijving

GEMAAL-COMPLEX. Voormalig stoomgemaal van de polder Grootslag, gebouwd in 1907 en bestaande uit een rechthoekig machinegebouw annex ketelhuis met waterkelder onder met geglazuurde rode pannen gedekt zadeldak en met aan de noordzijde een gemetselde schoorsteen, een grotendeels in hout opgetrokken, aan de lange zijden naar boven toe taps toelopende kolenloods onder met golfplaten gedekt zadeldak en gemetselde keermuren met kroosbrug, krooshek en lantaarnpaal aan de noordzijde. De lange gevels van het machinegebouw zijn door penanten in vier vakken gedeeld. De gevels hebben een gepleisterde plint en getoogde vensters met gietijzeren ramen. De topgevels zijn voorzien van getand gesneden windveren en makelaars waarvan 1 met windvaan. De voorgevel en een gedeelte van de zijgevels van de kolenloods zijn vernieuwd in baksteen.

Voormalig stoomgemaal met kolenloods, schoorsteen, kroosbrug, krooshek en waterkelder van algemeen belang uit een oogpunt van de architectuurgeschiedenis en de geschiedenis der waterhuishouding.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat