Actualiteit gegevens: 26-01-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
46973
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
1 augustus 1985
Kadaster deel/nr: 
82903/89
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Voorschoten
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Voorschoten
X-Y coördinaat: 
91584 - 461074

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Van het in oorsprong in 1858 ten behoeve van de destijds "Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Gouden en Zilveren waren" genaamde firma van J.M. van Kempen in eigen beheer tot stand gekomen fabrieksgebouw met verdieping onder langgerekt pannen schilddak, resteert alleen nog de gevel in eclectisch-classicistische trant. Deze voorgevel bevat gietijzeren rondboogvensters met roedenverdeling uit de bouwtijd, gekoppeld ter weerszijden van het middenrisaliet en met elkaar verbonden door middel van cordonlijsten, en afgewisseld met rozet-ankers.

In het begin van deze eeuw zijn de zijvleugels hoger opgetrokken en van topgevels met trappen en balustrade voorzien; het middenrisaliet heeft daarbij de door consoles gesteunde kroonlijst behouden, maar daarboven is een attiek geplaatst met uitzwenkende zijden en een rechte lijst waarop het koninklijk wapenschild rust.

Tevens is de gehele gevel boven de zwarte plint afwisselend wit en geel gesausd met tussen de verdiepingen een naam-fries en in de top van het middenrisaliet een tondo met een portretbuste van de stichter en in de toppen van de hoekpartijen elk een tondo met het koninklijk wapenschild; te rechterzijde voorts een gepleisterd ingangsportaal met gietijzeren rondboogvensters.

Fabrieksgevel van kenmerkend eclectisch-classicistische architectuur wegens de toepassing van een langgerekte, symmetrisch ingedeelde gevel met gietijzeren rondboogvensters, door lijsten verbonden, en middenrisaliet, met een vooral wegens de later aangebrachte topgevels, meer aan paleis- dan fabrieks-architectuur verwant uiterlijk, in overeenstemming met de bewuste buitensteedse situering op een speciaal hiertoe afgescheiden gedeelte van een historische buitenplaats.

Tot het fabriekscomplex behoort voorts het rond de eeuwwisseling door J.J. Warnaar ontworpen en door de firma Braat te Delft uitgevoerde ijzeren inrijhek in Jugendstil, geplaatst midden voor de ingang aan de weg op een gemetselde boogbrug; dit hekwerk bevat twee opengewerkte pijlers met dito bekroning en zijvleugels waarin vele gebogen vormen en gestileerde florale motieven verwerkt zijn, hetgeen kenmerkend is voor de Jugendstil.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLeidseweg2192253 AEVoorschoten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrie

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VoorschotenA5066