Wierden F 1608
Wierden F 1606
Bussinkweg 1, 7467 PT te Notter

Omschrijving

Mooi gelegen zeer gaaf tweede helft 19e-eeuws west Twents BOERDERIJCOMPLEX (1855) bestaande uit boerderij met zandhokje, stookhok, schuur, gedeeltelijk door muurtjes omsloten mestvaalt en gedeeltelijk met klinkers bestraat erf.

Het hoofdgebouw onderkelderd, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een deels met pannen (tot aan de gebintplaat), deels met riet belegd wolfsdak; windveren; (vernieuwde) schoorsteen op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte; staafankers; spatlijst.

In de voorgevel opgeklampte deur met bovenlicht, te weerszijden waarvan respectievelijk vierruitsraam en 20-ruits en 9-ruitsschuiframen; boven de ramen 1 1/2 steens hanekammen in gele steen; opgeklampte luiken; in de geveltop halfrond gesloten luiken onder eveneens in gele steen uitgevoerde boog; twee gevelsteentjes CHTHJH en AHTH 1855.

In de achtergevel opgeklampte deeldeuren onder segmentvormige boog; te weerszijden een rond venster en een rechtgesloten opgeklampte staldeur.

In de zijgevels recht- en rondgesloten staldeuren, segmentvormig gesloten stalvensters met gietijzeren tracering, vierruitsramen met opgeklampte luiken; in de rechterzijgevel bovendien hoge inrijdeuren met opgeklampte deuren onder met pannen gedekt zadeldakje met windveren en makelaar.

Aan de rechterzijde tegen de gevel aan een houten zandhokje.

Op het grotendeels met klinkers bestrate erf:

- een uit baksteen opgetrokken stookhok onder pannengedekt zadeldak met windveren; topschoorsteen; deur; ramen; te linkerzijde houten aanheling onder eveneens pannengedekt lessenaardak.

- een deels uit baksteen, deels uit gepotdekselde houten delen opgetrokken schuur onder pannengedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak; windveren; grote en kleine opgeklampte deuren.

- een gedeeltelijk door stenen muurtjes omsloten open mestvaalt.

Van 1855 daterend mooi gelegen west Twents boerderijcomplex, bestaande uit hoofdgebouw met zandhokje, stookhok, schuur, mestvaalt en gedeeltelijk met klinkers bestraat erf, van belang wegens de mooie ligging, de grote mate van gaafheid en compleetheid en de het westen van Twente karakteriserende architectonische vormgeving.