Utrecht A 3221
Kintgenshaven 4, 3512 GX te Utrecht
Kintgenshaven 6, 3512 GX te Utrecht

Omschrijving

Bescheiden 15e eeuws huis in een opzet gebouwd met Slachtstraat 2, bestaande uit een voorhuis met twee bouwlagen en een kap, en een jongere aanbouw.

Kintgenshaven, Slachtstraat en Teelingstraat waren van oorsprong straten waar ambachtslieden huisden die een relatie hadden met het nabij gelegen vleeshuis.

In 1643 vond een reconstructie van de omgeving plaats waardoor een beter aanzien werd verkregen. Het karakter wordt vooral door de 17e eeuwse bebouwing bepaald. Samen met Slachtstraat 2 vormt Kintgenshaven hierop een uitzondering.

Het huis bezit nog 15e eeuwse moer- en kinderbalken met op de beganegrond een peerkraalsleutelstuk. De inrichting is deels 19e eeuws. De gevel is een gepleisterde lijstgevel met een langs de Slachtstraat doorlopende gootlijst.

De ramen zijn 19e eeuwse T-vensters. Naast de 19e eeuwse voordeur is een garagedeur aangebracht.

Het bouwhistorisch- en historisch belang ontleent dit eenvoudige huis aan de vrij gave constructie en het verband met Slachtstraat 2.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)