Utrecht C 1180
Utrecht C 5190
Lauwersteeg 18, 3511 JM te Utrecht
Lauwersteeg 14, 3511 JM te Utrecht
Steenweg 49, 3511 JM te Utrecht
Lauwersteeg 10, 3511 JM te Utrecht

Omschrijving

Winkelpand met een, verscholen tussen omringende bebouwing, middeleeuws eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg.

Het middeleeuwse bouwdeel (ongeveer 8 bij 5 meter) heeft twee trapgevels met vijf treden, waarvan de noordelijke een iets uit de as geplaatst zolderluik heeft onder halfsteens segmentboog. Het muurwerk is anderhalfsteens, maar bovendaks in de trapgevels steens (steenformaat 30 x 14,5 x 7 cm; 10 lagen is 80 cm). De lage zijden worden bekroond door een tandlijst. In de oostgevel bevindt zich bovendien een eenvoudig geprofileerd rondboogpoortje.

De zolder heeft een hoge borstwering (1,5 meter hoog) en een kap op twee gebinten met eiken krommers. Het middeleeuwse bouwdeel ligt ongeveer 7 meter achter de rooilijn van de Lauwersteeg.

Het middeleeuwse bouwpand is van bouwhistorisch belang en tevens een goed voorbeeld van eenvoudige ingesloten achterbebouwing uit de middeleeuwen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis