Utrecht A 1567
Wijde Begijnestraat 112, 3512 AX te Utrecht
Wijde Begijnestraat 114, 3512 AX te Utrecht

Huis van drie bouwlagen, met afgeplat schilddak evenwijdig aan het pleintje (voormalig Begijnehof).

Van oorsprong een middeleeuwse kapel van het Begijnehof, rond 1840 in het kader van de Zocher-plannen verbouwd tot woonhuis. Het pand is gericht op het pleintje dat tot voor kort de naam Begijnehof droeg, hiermee evenwijdig loopt het afgeplatte schilddak van het drie bouwlagen tellende huis. De voorgevel is vijf traveeën breed en gepleisterd met natuursteen imitatie. De zijgevels hebben eenzelfde bepleistering. Terzijde van de bovenzijde van de vensters van de verdieping bevindt zich een sierlijke waterlijst die de muurdammen het aanzien van pilasters geeft. De rechter gevel heeft dit zelfde karakter, maar op de verdieping zijn hier drie grote blinde velden uitgespaard. Slechts het achterste vak heeft een venster, evenals achteraan op de onversierde tweede verdieping. Dit is de oude westgevel van de kapel, de achtergevel van het woonhuis is de noordwand.

Daar had de kapel een lage zijbeuk, waarvan de drie gotische scheibogen nog in deze wand bewaard zijn.

Het Begijnehof werd voor 1292 gesticht en bezat een groot gebied tussen stadswal en Breedstraat. In het midden van de 17e eeuw werden de meeste gebouwen van het Begijnehof vervangen door woningen, de kapel echter nog niet.

Ze verloor haar religieuze functie in 1669 toen ze als deurwaarders-opslag in gebruik werd genomen. In 1712 werd ze verkocht aan Jan Wijck als stal of koetshuis. Een soortgelijke functie kreeg ze in 1787 als stal voor 24 paarden van de cavalerie. Rond 1840 werd het in de Wijde Begijnestraat uitstekende deel van het koor gesloopt en tegelijkertijd met de omgeving werd ze aangepast aan de Zocher-verfraaiingen van Asch van Wijckskade en Wijde Begijnestraat.

De huidige voorgevel dateert van die verbouwing.

Het pand is van architectonisch belang vanwege zijn Zocher-karakter en tevens van historisch belang als zijnde van oorsprong een middeleeuwse kapel van het Begijnehof. Voor beide elementen is de relatie met Wijde Begijnestraat 15-21 van belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)