't Zandt G 1198
Hogeweg 8, 9913 TA te Eenum

Omschrijving

Grote, op gedeeltelijk door sloot en windsingel omsloten terrein gelegen, in aanleg 19e eeuwse Groninger kop-hals-romp BOERDERIJ met bijschuur en stookhok.

De dwarsgeplaatste kop opgetrokken op onderkeldering en gedekt door een met muldenpannen belegd schilddak met hoekschoorstenen; eenvoudig geprofileerde omlopende gootlijst. De voorgevel symmetrisch ingedeeld door keldervensters; deur in omlijsting met entablement rustend op hardstenen neuten waarin de letters S.S.S. M.H. en het jaartal 1926, hetgeen mogelijk op herbouw in oude vorm van het voorhuis duidt; hardstenen stoep; ter weerszijden van de deur twee schuifvensters; op de verdieping vijf zaadzoldervensters; alle lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen.

In elk der zijgevels twee kelder-, twee schuif- en twee zaadzoldervensters; lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen. De hals pannengedekt en voorzien van in elk der zijgevels twee rechtgesloten schuifvensters met 1 steens hanekam. De romp onder rieten wolfdak met uileborden; rand pannen onderlangs.

De linkerzijgevel blind met staafankers; de achtergevel uitgerust met niet oorspronkelijke inrijdeuren, twee dubbele opgeklampte deuren met bovenlicht, drie vierruitsvensters en vijf zaadzoldervensters; alle lichtgetoogd en met 1 1/2 steens hanekammen; de voorgevel voorzien van lichtgetoogde deur met 1 1/2 steens hanekam en drie dito vensters.

Ter rechterzijde aangebouwd bakhuisje onder zadeldakje tussen twee topgevels met schoorsteen; schuifvensters; staafankers.

De bijschuur onder rieten wolfdak met uilebord; rand pannen onderlangs. De voorgevel uitgerust met drie lichtgetoogde vierruitsvensters en rechtgesloten opgeklampte deuren; staafankers. De rechter zijgevel voorzien van rechthoekige stalvensters; de achtergevel van drie stel rechtgesloten opgeklampte dubbele inrijdeuren; twee lichtgetoogde vierruitsvensters waarboven 1 steens hanekam en drie lichtgetoogde zaadzoldervensters met eveneens 1 steens hanekam; staafankers.