Staphorst AC 654
Oude Rijksweg 443, 7954 GJ te Rouveen

Omschrijving

Eenvoudig, in 1641 ter plaatse van een oudere voorganger, uit baksteen opgetrokken KERKGEBOUW, op rechthoekige grondslag. De in twee geledingen opgetrokken toren onder even ingesnoerd leiengedekt tentdak en met sobere ingangspartij, gelegen binnen spitsbogig spaarveld met rond venster onder Tudor-achtige boog; galmgaten binnen spitsbogige spaarvelden; staafankers. Het door een met pannen belegd schilddak gedekte rechtgesloten schip gesteund door steunberen met door pannen gedekte afzaten en voorzien van Tudor-achtige spitsboogvensters in de achter- en zijgevels; deur en enkele kleine vensters. Inwendig van belang de volgende interieur-onderdelen: drie 17e eeuwse koperen kronen en een eind 17e eeuwse (XVIId) koperen lezenaar. Kerkgebouw met enige interieur-onderdelen van belang wegens architectuur- en kunsthistorische waarde.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel