470904 - Remonstrantse Kerk
Haarlem C 4779
Oranjekade 1, 2011 VC te Haarlem

Inleiding

In samenhang met de Remonstrantse kerk naar ontwerp van A. van der Steur jr. in 1886-87 gebouwde KOSTERSWONING met bijbehorende dienstruimten voor de kerk, in sobere neo- Renaissancetrant en door middel van een tussenlid aan de ZW-zijde met de kerk verbonden.

Omschrijving.

Bij de Remonstrantse kerk behorend dienstgebouw, in oorsprong bestemd als kosterswoning op de verdieping en voor kerkelijke nevenruimten op de beganegrond, in baksteen opgetrokken met twee bouwlagen onder pannen schilddak. Het pand heeft in de linkerzijgevel en in de voorgevel zes-ruitsschuifvensters met gesneden stijlen waarboven in siermetselwerk uitgevoerde boogtrommels, omlopende cordonbanden en gekorniste kroonlijst. De twee venster-assen tellende voorgevel aan de Oranjekade heeft rechts een smal zijrisaliet, waarin de gemoderniseerde ingang. De drie venster-assen tellende linkerzijgevel heeft verder een cordonband die doorloopt in die van de kerk. De gecementeerde rechterzijgevel is op drie kleine vensters na, vrijwel blind.

Inwendig ondermeer de kerkeraads-, annex catechisatiekamer met eenvoudige schouw, lambrizering en stucplafond in de westhoek op de beganegrond; aansluitend de predikantenkamer.

Waardering

Kerkelijk dienstgebouw van belang als architectonisch, bouwkundig en historisch-functioneel onderdeel van het afzonderlijk beschermde kerkgebouw van de Remonstrantse Gemeente te Haarlem.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning