Bloemendaal E 2324
Zijlweg 17, 2051 BA te Overveen

Inleiding.

Uit 1860-70 daterende VILLA, genaamd Tetterode en gebouwd in eclectische trant, omgeven door ruime, in landschappelijke stijl vermoedelijk naar ontwerp van L.A. Springer aangelegde tuin, met bijbehorend hekwerk en twee latere bakstenen pijlers waarop de naam van de villa in de afdekplaten is uitgehakt.

Aan de oostzijde is in het begin van deze eeuw een driezijdig uitgebouwde erker in dezelfde trant als de villa toegevoegd. Aan de noordzijde is in 1928 een erker in meer eigentijdse trant aangebouwd en is de zuidelijke veranda verwijderd. Verder is de dakkapel aan de zuidzijde naderhand vergroot.

Omschrijving.

De eclectische villa Tetterode is met twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in baksteen, met gepleisterde en hardstenen onderdelen (plint, onderdorpels), onder omlopend pannen schilddak met omlopende kroonlijst, met rondom toepassing van T- en H-vensters, c.q. tuindeuren, deels met verticaal gedeeld bovenlicht en deels met eenvoudig glas-in-lood-bovenlicht.

De zuid- en oostgevel zijn verder voorzien van gepleisterde banden en friezen, alsook van geprofileerde vensteromlijstingen, merendeels met afgeronde bovenhoeken. Deze gevels hebben bovendien risalerende middenpartijen, bekroond door een gepleisterde dakkapel met respectievelijk gebogen en driehoekig fronton.

De ingang bevindt zich in het midden van de drie vensterassen tellende zuidgevel en wordt overhuifd door een door kolommen ondersteund balcon met gepleisterde rondbogige balustrade.

De vijf venster-assen brede oostgevel heeft voorts de latere erkerpartij met soortgelijk balcon als aan de zuidzijde aan de linkerzijde van het gepleisterde middenrisaliet waarin boven elkaar smalle vensters zijn opgenomen.

De sobere westgevel, eveneens vijf venster-assen breed, heeft T-vensters en verder midden boven een tondo.

De sobere, vrijwel blinde noordgevel heeft alleen midden boven een T-venster en een kleine dakkapel; rechts de later toegevoegde, van afgeschuinde zijden voorziene erkerpartij.

Van het interieur zijn ondermeer nog luikenkasten, marmeren vloer, geprofileerde paneeldeuren en lijsten bewaard gebleven, alsmede de zuidwestelijk gesitueerde kelder.

Waardering.

Villa Tetterode is van belang wegens de architectuur- en cultuurhistorische waarden wegens de markante hoofdvorm, verbonden met de midden-negentiende-eeuwse villa-ontwikkeling in Zuid-Kennemerland, en de voor de tijd van ontstaan en bouwtype karakteristieke in- en uitwendige eclectische detaillering; bovendien heeft de villa, sterk teruggerooid en omgeven door een ruime landschappelijke tuin, een belangrijke situationele waarde die eveneens refereert aan de vroeg ingezette villa-ontwikkeling ter plaatse, die mede door de aanleg van de spoorlijn (met het naburig station) werd bevorderd.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)